Żytorillo
to nasza autorska interpretacja
tradycyjnego piwa żytniego. Klasyczne piwo żytnie (Roggenbier)
jest jasne, pełne i delikatnie chmielone (patrz PINTA Apetyt na Życie 13,1°).
Zrobiliśmy
następny krok - dodaliśmy więcej słodu (także palonego), użyliśmy
świetnych drożdży do ciemnych piw górnej fermentacji (S-04) i przede wszystkim
zasypaliśmy brzeczkę odpowiednio dużą ilością chmielu kultowej odmiany Amarillo
(USA).
Barwa ciemna, z widocznym drożdżowym osadem.
Piana gęsta, kremowa.
W zapachu najbardziej chyba przebija się żyto. Smak – bardzo goryczkowy. Spodziewałem się czegoś więcej – jakiegoś nietypowego wrażenia smakowego. Liczyłem, że żyto będzie wyczuwalne w smaku, jak orkisz, którego zaznałem ostatnio w Orkiszowym z Kormorana. Tymczasem poza mocną goryczką nie ma nic specjalnego w tym piwie. Piwo raczej dla osób ceniących sobie mocną goryczkę i smak tradycyjnego, mocno nachmielonego piwa.
W zapachu najbardziej chyba przebija się żyto. Smak – bardzo goryczkowy. Spodziewałem się czegoś więcej – jakiegoś nietypowego wrażenia smakowego. Liczyłem, że żyto będzie wyczuwalne w smaku, jak orkisz, którego zaznałem ostatnio w Orkiszowym z Kormorana. Tymczasem poza mocną goryczką nie ma nic specjalnego w tym piwie. Piwo raczej dla osób ceniących sobie mocną goryczkę i smak tradycyjnego, mocno nachmielonego piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz