Piwo
ciemne słodowe.
To
piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych
otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład
receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz wyciąg z
orzeszków drzewa kola.
Niezwykły
smak tego piwa jest połączeniem delikatnie gorzkiego, palonego słodu
zrównoważonego dawką zaskakującej słodyczy. Na podniebieniu praktycznie nie
wyczuwa się alkoholu. Fortuna Czarne ma właściwości orzeźwiające, a przy tym
może być pite jako piwo deserowe.
Myślałem, że najgorsze doznania tego wieczoru
są już za mną…
jak bardzo się jednak się myliłem.
jak bardzo się jednak się myliłem.
Fortuna Czarne – spodziewałem się czegoś
fajnego, ciekawego smaku, przeplatańca karmelu, czekolady, lekkiej goryczki… a
co otrzymałem?
Piana… jaka piana? Tej akurat tutaj totalne
zero! Zapach? No dobra… zapach słaby, ale jest palony słód. Czuć ten karmel.
Ale co dalej? Pierwszy łyk i… Załamka. Kompletne rozczarowanie:/ Gdzie ta
obiecana na etykiecie słodycz karmelowa, wyciąg z orzeszków, delikatna goryczka
palonego słodu… Zamiast tego dostałem smak Coca Coli przelanej do szklanki i
odstanej tydzień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz