poniedziałek, 13 stycznia 2014

Fortuna Czarne





Piwo ciemne słodowe.
To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz wyciąg z orzeszków drzewa kola.
Niezwykły smak tego piwa jest połączeniem delikatnie gorzkiego, palonego słodu zrównoważonego dawką zaskakującej słodyczy. Na podniebieniu praktycznie nie wyczuwa się alkoholu. Fortuna Czarne ma właściwości orzeźwiające, a przy tym może być pite jako piwo deserowe.

Myślałem, że najgorsze doznania tego wieczoru są już za mną…
jak bardzo się jednak się myliłem.
Fortuna Czarne – spodziewałem się czegoś fajnego, ciekawego smaku, przeplatańca karmelu, czekolady, lekkiej goryczki… a co otrzymałem?
Piana… jaka piana? Tej akurat tutaj totalne zero! Zapach? No dobra… zapach słaby, ale jest palony słód. Czuć ten karmel. Ale co dalej? Pierwszy łyk i… Załamka. Kompletne rozczarowanie:/ Gdzie ta obiecana na etykiecie słodycz karmelowa, wyciąg z orzeszków, delikatna goryczka palonego słodu… Zamiast tego dostałem smak Coca Coli przelanej do szklanki i odstanej tydzień!
Kiepskie. Chyba na dzisiaj koniec Browaru Fortuna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz