środa, 15 stycznia 2014

Kormoran - Porter Warmiński






Porter Bałtycki nazywany jest najczęściej „piwowarskim skarbem Polski”. Oferując Państwu nasze specjały nie mogło wśród nich zabraknąć porteru. Jesteśmy to winni także naszej piwnej tradycji.  Siłą naszego porteru jest długi  okres  leżakowania  (minimum 21 tygodni). W tym czasie piwo nabiera mocy, klaruje się i uzyskuje właściwy smak i zapach. Tak długie leżakowanie  pozwala  nam  zrezygnować z filtracji.  Wszystko to składa się na treściwe piwo o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie.
Wszystkie cechy naszego porteru zauważyli eksperci i konsumenci wielokrotnie
je nagradzając m.in. podczas największego w Polsce konsumenckiego konkursu piw Chmielaki Krasnostawskie, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników w Łodzi oraz Plebiscytu na Piwo Roku Browar.biz.
Najbardziej jednak o wyjątkowości Porteru Warmińskiego niech świadczą laury zdobyte na konkursach  międzynarodowych:  dwukrotnie I miejsce  spośród  kilkudziesięciu  porterów z całego świata podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji w Moskwie oraz złoty medal na najbardziej prestiżowym konkursie piw w Europie - European Beer Star 2012.

Piana gęsta, ale szybko zniknęła. Kolor bardzo ciemny. Zapach? Genialny:) Czuć wyraźnie palony – nawet spalony słód. Goryczka w tle. Czuć, że piwo ma moc :P
No i smak: Mocny, intensywny aromat palonego słodu. Kawa zbożowa?
Bo do słodkości karmelu raczej mi to nie pasuje
:) Goryczka prawie niewyczuwalna przez intensywność poprzedniego smaku. Karmel czuć dopiero po dłuższej chwili. Czuć go na języku, podczas gdy w gardle nadal unosi się spalenizna :)
Najgorsza w tym piwie jest cena… ale jak to mawiają – „Kto bogatemu zabroni” :P Piwo warte swojej ceny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz