Orkiszowe
to piwo wyjątkowe. Łączy ze sobą przeciwstawne cechy. Gdy zaczęła się moda na
piwa z użyciem pszenicy, zdecydowaliśmy się na wykorzystanie orkiszu –
prastarej odmiany pszenicy o niezwykłych wartościach. Niezwykła jest też
fermentacja tego piwa. W pierwszym etapie jest to fermentacja dolna – dla
wydobycia niezwykle przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu. Etap drugi
to fermentacja górna, która wydobywa pszeniczne cechy tego piwa. Dzięki temu
otrzymujemy piwo delikatne, czyste w swym smaku, a jednocześnie nieco
przyprawowe. Piwo to pozbawione filtracji jest zatem nie tylko rezerwuarem
witamin i mikroelementów, ale także syntezą nowoczesności z tradycją.
Ładny, jasny kolor. Piana kiepska. W zapachu
lekka kwaskowatość. Pierwsze wrażenie smakowe? Łagodne, kwaskowate, goryczka
prawie niewyczuwalna. Na języku zostaje posmak zboża, jakbym w lecie rozgryzł
ziarna prosto z kłosa :) Ciekawe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz