poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kormoran - Orkiszowe








Orkiszowe to piwo wyjątkowe. Łączy ze sobą przeciwstawne cechy. Gdy zaczęła się moda na piwa z użyciem pszenicy, zdecydowaliśmy się na wykorzystanie orkiszu – prastarej odmiany pszenicy o niezwykłych wartościach.  Niezwykła  jest  też  fermentacja  tego piwa. W pierwszym etapie jest to fermentacja dolna – dla wydobycia niezwykle przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu. Etap drugi to fermentacja górna, która wydobywa pszeniczne cechy tego piwa. Dzięki temu otrzymujemy piwo delikatne, czyste w swym smaku, a jednocześnie nieco przyprawowe. Piwo to pozbawione filtracji jest zatem nie tylko rezerwuarem witamin i mikroelementów, ale także syntezą nowoczesności z tradycją.

Ładny, jasny kolor. Piana kiepska. W zapachu lekka kwaskowatość. Pierwsze wrażenie smakowe? Łagodne, kwaskowate, goryczka prawie niewyczuwalna. Na języku zostaje posmak zboża, jakbym w lecie rozgryzł ziarna prosto z kłosa :) Ciekawe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz