Ciechan
Marcowe jest nieutrwalanym piwem w stylu mocny lager. Nazwa ma swoją genezę w
dawnych czasach, kiedy to właśnie w pierwszych miesiącach wiosny warzono je z
ostatnich zapasów zeszłorocznego słodu. Piwo leżakowało przez całą wiosnę i
lato, aż do września nabierając przyjemnego słodowego charakteru. Od XIX wieku
jest symbolem monachijskiego Oktoberfest.
Ciechan
Marcowe zadebiutował na rynku w listopadzie 2012 roku. Starannie dobrane
proporcje składników pozwoliły na uzyskanie bardzo treściwego piwa o pięknej
bursztynowej barwie i głęboko słodowo-karmelowym smaku z subtelną goryczką.
Profil aromatyczno-smakowy jest wyśmienicie zrównoważony, mimo znaczącej
zawartości alkoholu, nie jest on silnie wyczuwalny i nachalny podczas
degustacji.
Ładna, bursztynowa barwa. W zapachu
pomieszany słód i chmiel. Smak tradycyjny, z mocną goryczką, która pozostaje
przez dłuższy okres w ustach. Piwo dla smakoszy mocniej chmielonego piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz