piątek, 7 lutego 2014

Kormoran - Orkiszowe z czosnkiem





Orkisz doskonale wpisuje się w charakter Warmii – to bardzo stara odmiana pszenicy, przy tym (podobnie jak nasz region) bardzo zdrowa i frapująca. Kolejna odsłona piwa orkiszowego wprowadza nas w warmińską jesień. Podbudową tego piwa w dalszym ciągu pozostaje doskonale zbilansowane piwo na bazie orkiszu, jednak jego wiosenny charakter zastąpił czosnek niosący zapachy jesieni. Pijąc to piwo czujemy pikantny aromat czosnku doskonale komponujący się z zapachem pełnego grzybów lasu, czy aromatu pieczonych w ognisku ziemniaków. Czosnek wykorzystany w naszym piwie pochodzi z lokalnej, warmińskiej uprawy – doskonale pachnie i wzmacnia… wszak jesienie w naszym regionie są zimne i dżdżyste.

Kolejne piwo, na którego degustację długo czekałem. I nareszcie się udało.
Barwa – złota. Zapach – wyraźnie czosnkowy. Jakbym wycisnął kilka ząbków czosnku POLSKIEGO (nie chińskiego).
Smak – kurcze… to jest dopiero hardcore!
Smakuje, jak Orkiszowe – rozgryzane ziarno, zmieszane z intensywnością czosnku, który wypełnia całą jamę ustną. Piwo do spróbowania, ale bardziej w celach rozgrzania się właściwościami czosnku, niż delektowania się piwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz