Orkisz
doskonale wpisuje się w charakter Warmii – to bardzo stara odmiana pszenicy,
przy tym (podobnie jak nasz region) bardzo zdrowa i frapująca. Kolejna odsłona
piwa orkiszowego wprowadza nas w warmińską jesień. Podbudową tego piwa w
dalszym ciągu pozostaje doskonale zbilansowane piwo na bazie orkiszu, jednak
jego wiosenny charakter zastąpił czosnek niosący zapachy jesieni. Pijąc to piwo
czujemy pikantny aromat czosnku doskonale komponujący się z zapachem pełnego grzybów
lasu, czy aromatu pieczonych w ognisku ziemniaków. Czosnek wykorzystany w
naszym piwie pochodzi z lokalnej, warmińskiej uprawy – doskonale pachnie i
wzmacnia… wszak jesienie w naszym regionie są zimne i dżdżyste.
Kolejne piwo, na którego degustację długo
czekałem. I nareszcie się udało.
Barwa – złota. Zapach – wyraźnie czosnkowy.
Jakbym wycisnął kilka ząbków czosnku POLSKIEGO (nie chińskiego).
Smak – kurcze… to jest dopiero hardcore!
Smakuje, jak Orkiszowe – rozgryzane ziarno,
zmieszane z intensywnością czosnku, który wypełnia całą jamę ustną. Piwo do
spróbowania, ale bardziej w celach rozgrzania się właściwościami czosnku, niż
delektowania się piwem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz